Sylwester to jedno z najbardziej ekscytujących wydarzeń roku, pełne radości, śmiechu, a także pysznych potraw. Dla tych, którzy trzymają się diety keto, istnieje wiele kreatywnych pomysłów na przekąski, które nie tylko spełnią ich kulinarną wyobraźnię, ale również zachowają zgodność z zasadami diety. Oto kilka przepisów na sylwestrowe keto przekąski, które z pewnością zachwycą Twoich gości.
Szparagi grillowane w boczku
Składniki:
- Duży pęczek szparagów
- Boczek surowy wędzony w cienkich plastrach
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- 15g parmezanu
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Szparagi umyj, osusz, a także odłam zdrewniałe końcówki.
- Każdy szparag posmaruj oliwą, dopraw solą i pieprzem, a następnie owiń plasterkiem boczku.
- Patelnię grillową zwilż pozostałościami oliwy i smaż szparagi przez 5 minut z każdej strony, pilnując, aby główki znajdowały się przy krawędzi patelni.
- Na koniec, tuż przed podaniem posyp szparagi odrobiną tartego parmezanu.
Keto mozzarella sticks
Składniki:
- 100g twardej mozzarelli (w bloku)
- 1 jajko
- 80g mąki migdałowej
- Szczypta soli
- Szczypta ziół prowansalskich
- Wybrany olej do smażenia
Przygotowanie:
- Mozzarellę pokrój w słupki o boku ok. 1cm.
- Mąkę migdałową wymieszaj z solą, a także ziołami prowansalskimi.
- Następnie panieruj podwójnie: jajko, mąka migdałowa, jajko, mąka migdałowa.
- Smaż na głębokim oleju przez kilka minut, aż do zarumienienia i miękkości sera.
- Podawaj samodzielnie lub z dodatkiem ulubionego sosu – tak jak lubisz!
Koreczki caprese
Składniki:
- 20 mini-kulek mozzarelli
- 10 pomidorów koktajlowych
- 20 listków bazylii
- Łyżka oliwy
- Szczypta oregano
Przygotowanie:
- Pomidory koktajlowe umyj, a następnie przekrój na pół.
- Nadziewaj na wykałaczki w kolejności: połówka pomidora miąższem do dołu, kulka mozzarelli, a następnie listek bazylii.
- Po przygotowaniu wszystkich koreczków Caprese, skrop całość oliwą i posyp oregano i gotowe.
Mini serniczki kokosowe z malinami
Składniki:
Ciasto:
- 80g wiórków kokosowych
- 80g masła
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka erytrolu lub innego wybranego słodzika
Twaróg:
- 300g sera śmietankowego
- 2 jajka
- Szczypta wanilii
- 1 łyżeczka świeżo startej skórki cytryny
- Szczypta proszku do pieczenia
- 2 łyżki erytrolu i kilka kropel stewii
Dekoracje:
- Maliny
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżeczka masła
- ½ łyżeczki wybranego słodzika
Przygotowanie spodu:
Rozpuść masło, a po ostudzeniu dokładnie wymieszaj je z wiórkami kokosowymi, jajkami, solą, mąką kokosową i erytrolem. Foremki do muffinek natłuść odrobiną masła, a następnie wyłóż do nich przygotowaną masę.
Przygotowanie Twarogu:
Jaja, ser, szczyptę wanilii, skórkę cytrynową i szczyptę proszku do pieczenia dokładnie zmiksuj. Następnie dodaj słodzik do smaku i wyłóż na ciasto kokosowe.
Dekoracja i pieczenie
Na maśle upraż płatki migdałowe ze słodzikiem. Wyłóż je na serniczki i dodaj po 2-3 świeże maliny na każde ciastko. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz serniczki przez 30 minut.
Spróbuj tych przepisów na nowy rok i zaskocz swoich gości wyjątkowymi smakami. Niech nadchodzący rok obfituje w kolejne kulinarne odkrycia, a z nami z pewnością się to uda. Szczęśliwego Nowego Roku pełnego smaku i zdrowia!
I like the efforts you have put in this, regards for all the great content.