Przekąski na diecie keto mogą być zarówno smaczne, jak i korzystne dla Twojego celu utrzymania stanu ketozy. Niezależnie od tego, czy potrzebujesz szybkiej dawki energii między posiłkami, czy chcesz cieszyć się smakiem podczas oglądania ulubionego filmu na Netflixie, mamy dla Ciebie 5 niesamowitych przekąsek, które idealnie wpasują się w Twoją dietę keto.
Zaproś do swojego świata serowe wariacje i inne przekąski, które zaspokoją Twoje podniebienie, jednocześnie podtrzymując cele żywieniowe. Przygotuj się na przyjemność bez wyrzutów sumienia – przekąski na diecie keto nigdy nie smakowały tak dobrze!
Koreczki caprese
Składniki (na 2 porcje):
- kulki mozzarelli – 20 sztuk
- pomidorki koktajlowe – 10 sztuk
- bazylia (listki) – garść
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- szczypta oregano, pieprzu
Sposób przygotowania:
- Umyj pomidorki koktajlowe, a następnie przekrój je na pół.
- Wszystkie składniki nadziewaj kolejno na wykałaczki.
- Przełóż na talerz, następnie skrop delikatnie oliwą i oprósz przyprawami.
Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej
Składniki:
- szparagi – duży pęczek
- szynka parmeńska – kilka plasterków
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- parmezan – 1 łyżka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Umyj szparagi, a następnie je osusz i odłam twarde końcówki.
- Dopraw solą, pieprzem i wysmaruj oliwą. Owiń na całej długości plasterkiem szynki parmeńskiej.
- Na patelni grillowej z odrobiną oliwy, smaż szparagi około 4-6 minut z każdej strony.
- Gotowe szparagi przełóż na talerz i posyp odrobiną tartego parmezanu.
Ciasteczka serowe
Składniki:
- 300 g ser paneer lub typu włoskiego, sera korycińskiego – 300 g
- 70 g orzechy np. włoskie lub pistacje – 70g
- ksylitol w pudrze – 70 g
- kardamon – 1 łyżeczka
- kakao – 2 łyżki
- wiórki kokosowe – 50 g
Sposób przygotowania:
- Zmiel w blenderze orzechy.
- Wrzuć do miski wszystkie składniki, a następnie je wymieszaj.
- Uformuj kulki i obtocz w wiórki kokosowe.
- Przechowuj w lodówce.
Keto fudge kokosowy
Składniki:
- wiórki kokosowe – 120 g
- olej kokosowy – 2 łyżki
- gęsta część mleczka kokosowego – 150 g
- odżywka białkowa – 6 łyżek
Sposób przygotowania:
- Do blendera dodaj wiórki kokosowe, olej kokosowy, mleko kokosowe oraz odżywkę białkową lub słodzik.
- Następnie zmiksuj składniki aż do połączenia się. Jeśli wolisz gładką masę, blenduj przez dłuższą chwilę.
- Przełóż masę do pojemnika o wymiarach około 16 x 16 cm. Jeśli nie masz silikonowego pojemnika, wyłóż go papierem do pieczenia lub folią spożywczą, aby łatwiej wyjąć masę.
- Umieść pojemnik w lodówce na około 30-60 minut, aż masa stwardnieje.
- Następnie wyjmij fudge i pokrój go na mniejsze kawałki.
- Potem przechowuj w lodówce przez tydzień lub zamroź (możesz przetrzymywać do 6 miesięcy). Keto fudge najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, gdy staje się miękki i delikatny.
Keto mozzarella sticks
Składniki:
- 100g twardej mozzarelli (w bloku)
- 1 jajko
- 80g mąki migdałowej
- szczypta soli
- szczypta ziół prowansalskich
- wybrany olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Pokrój mozzarellę na słupki o boku około 1 cm.
- W misce wymieszaj mąkę migdałową z solą i ziołami prowansalskimi. W innym naczyniu roztrzep jajko.
- Obtocz słupki mozzarelli w jajku, a następnie w mące migdałowej, ponownie w jajku i na końcu w mące migdałowej. Aby panierka przyległa do sera, używaj jednorazowych rękawiczek.
- Potem smaż słupki na głębokim oleju przez kilka minut, aż staną się złociste i ser będzie miękki wewnątrz.
- Podawaj je samodzielnie lub z dodatkiem sosu koktajlowego lub innego, na który masz ochotę.
Bibliografia:
https://ms-fox.pl/przepis/
https://go4taste.pl/
https://www.wegeprzepis.pl/