Przygotowaliśmy dla Ciebie dwa dni pysznych, łatwych przepisów na śniadania, obiady i kolacje. Jeśli jednak dopiero zaczynasz przygodę z dietą ketogeniczną, przeczytaj ten artykuł: Dieta KETO – co jeść, a czego unikać?
Keto dieta – przykładowy 2-dniowy jadłospis
DZIEŃ 1
I śniadanie: JAJECZNICA W STYLU WŁOSKIM
Składniki:
- jaja – 3 sztuki
- szynka prosciutto crudo – 2 plasterki
- pomidor – ½ sztuki
- ser parmigiano reggiano – 20g
- masło – 1 łyżka
- przyprawy: sól, oregano
Sposób przygotowania:
- Sparz pomidora wrzątkiem, a następnie obierz go ze skórki. Prosciutto pokrój na mniejsze kawałki i lekko podsmaż na patelni, wcześniej lekko natłuszczonej masłem. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, a następnie podsmaż przez chwilę, aby odparować nadmiar wody.
- Następnie dodaj jajka, parmezan, przyprawy, a także pozostałą część masła. Kontynuuj smażenie na niskim ogniu, delikatnie mieszając, do czasu aż osiągniesz pożądaną konsystencję jajecznicy.
II śniadanie: KETO KOKTAJL MALINOWY
Składniki:
- mleko kokosowe bez cukru -1 szklanka
- maliny – 1 garść
- nasiona chia – 3 łyżeczki
- olej MCT – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Zalej nasiona chia mlekiem kokosowym, a następnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie zblenduj koktajl z malinami.
Obiad: SPAGHETTI Z CUKINII Z INDYKIEM I PARMEZANEM
Składniki (na 2 porcje):
- cukinia – 1 duża sztuka
- pomidory z puszki (krojone) – 300 g
- mięso z piersi indyka, bez skóry – 300 g
- cebula – ½ sztuki
- oliwa z oliwek – 4 łyżki
- ser parmezan – 6 łyżek
- czosnek – 1 ząbek
- bazylia – garść
- pieprz – 2 szczypty
- sól – 2 szczypty
Sposób przygotowania:
- Umytą i osuszoną cukinię przerób na “makaron” (w tym celu można wykorzystać na przykład obieraczkę do warzyw).
- Cebulę pokrój w piórka, a następnie przesmaż na łyżce oliwy.
- W tym czasie mięso pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki. Dorzuć do cebuli razem z pozostałą oliwą. Następnie smaż około 3 minuty, tak długo, aż mięso się delikatnie zarumieni.
- Wtedy dorzuć “makaron” z cukinii i smaż przez kolejną minutę. „Makaron” powinien zrobić się nieco bardziej sprężysty.
- Zdejmij patelnię z ognia, dodaj przyprawy, a także połowę parmezanu, a następnie wymieszaj.
- Przed podaniem danie udekoruj bazylią. Posyp pozostałym parmezanem.
Kolacja: AWOKADO Z TUŃCZYKIEM NA OSTRO
Składniki:
- awokado – 1 sztuka
- tuńczyk w oleju – ½ puszki
- papryka czerwona – ½ sztuki
- cebula czerwona – ⅓ sztuki
- olej MCT – 1 łyżka
- przyprawy: chili, sól, a także pieprz
- dodatek: keto grzanki
Sposób przygotowania:
- Przetnij awokado na pół, a następnie wydrąż połowę miąższu.
- Posiekaj czerwoną cebulę i czerwoną paprykę w małe kosteczki.
- W dużej misce, wymieszaj miąższ z awokado, tuńczyka, cebulę, olej, a także paprykę. Dodaj szczyptę soli i pieprzu do smaku. Następnie przełóż do “łódeczek” z awokado.
DZIEŃ 2
I śniadanie: KETO SERNICZKI
Składniki:
- ser twarogowy tłusty – ½ kostki
- jaja – 2 sztuki
- mąka kokosowa – 1½ łyżki
- proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
- erytrytol – 4 łyżeczki
- olej kokosowy – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia, a także erytrolem. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Serniki smaż na rozgrzanym oleju.
II śniadanie: KAWA KAKAOWO-PISTACJOWA
Składniki:
- kawa, napar bez cukru – 150 ml
- mleczko kokosowe – 30 ml
- orzechy pistacjowe – 1 łyżka
- erytrytol – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki umieść w blenderze, a następnie zmiksuj na gładkie smoothie.
Obiad: PIECZONY ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM
Składniki:
- łosoś – 100g
- czosnek – 1 ząbek
- szpinak – 100g
- śmietanka 30% – 150 ml
- parmezan – 1 łyżka
- natka pietruszki – garść
- oliwa – 1 łyżka
- przyprawy: sól, a także pieprz
Sposób przygotowania:
- Dopraw łososia do smaku solą, a także pieprzem. Następnie smaż na patelni przez 5 minut (na każdej stronie).
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek.
- Po chwili dodaj szpinak, śmietankę, a także parmezan.
- Na samym końcu dodaj natkę pietruszki, a następnie duś całość przez 5 minut.
Kolacja: BURRATA Z POMIDORAMI I PESTO
Składniki:
- ser burrata – 150g
- pomidor – 1 sztuka
- pesto zielone – 1 łyżka
- śmietanka kremowa 30% tłuszczu – 1 łyżka
- pestki dyni – 1 łyżka
- oliwa – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Podpraż pestki dyni na rozgrzanej patelni, a następnie pokrój pomidora w plastry.
- Porwij burratę na małe kawałki.
- Ułóż na talerzu pomidory, burratę, a następnie całość polej śmietanką, oliwą, a także pesto.
- Całość oprósz solą, pieprzem, a następnie posyp pestkami dyni,
Rozpoczęcie diety ketogenicznej może być wyzwaniem, ale jesteśmy tutaj, aby Ci pomóc. Wypróbuj naszą dietę KETO i osiągaj swoje cele w sposób łatwy i przyjemny.