Numer kontaktowy:

Adres email:

Słodziki – czy są niebezpieczne dla zdrowia?

W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie słodzikami, głównie ze względu iż jest to substytut o niższej kaloryczności, dzięki czemu sprawdza się na dietach redukcyjnych. Czy zamiana białego cukru na słodziki jest dobra dla naszego zdrowia? Dowiesz się o tym z poniższego artykułu.

W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie słodzikami, głównie ze względu iż jest to substytut o niższej kaloryczności, dzięki czemu sprawdza się na dietach redukcyjnych. Czy zamiana białego cukru na słodziki jest dobra dla naszego zdrowia? Dowiesz się o tym z poniższego artykułu.

Słodziki – rodzaje 

Słodziki są to substancje posiadające słodki smak oraz niższą wartość energetyczną od białego cukru. Dzielimy je na trzy grupy:

  • sztuczne substancje: aspartam, acesulfam K, sacharyna, sukraloza, 
  • poliole – sorbitol, mannitol, erytrytol, 
  • naturalne substancje słodzące – melasa, miód, nektar z agawy, syrop klonowy, koncentrat soków owocowych. 

Wartość energetyczna sacharozy wynosi 4 kcal/g, poliole <2,4 kcal/g, zaś sztuczne słodziki są prawie całkowicie bezkaloryczne ze względu na niskie dawki, w jakich są stosowane. 

Wpływ słodzików na zdrowie

Półsyntetyczne substancje słodzące (poliole) nie wywołują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Nie oznacza to jednak, że mogą byś stosowane w każdej dawce. Ksylitol i sorbitol mogą wywoływać efekt przeczyszczający, jeśli spożyjemy je w ilości 25-35 g. 

Sztuczne słodziki, takie jak aspartam, sukraloza, ace-K i sacharyna, są przedmiotem dyskusji od lat w odniesieniu do ich potencjalnie szkodliwych skutków. 

Sacharynę posądzono o wywoływanie raka pęcherza moczowego, zaś aspartam o rozwój guza mózgu i choroby nowotworowe krwi. Czy jest w tym ziarnko prawdy? Co prawda, w badaniach na szczurach wykazano, że nadmierne spożycie sacharyny może powodować dany typ nowotworu, zaś nie ma jednoznacznych dowodów na jej działanie onkogenne u ludzi. 

Ta sama historia dotyczy aspartamu. Natomiast eksperci z EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w Europie) i FDA (Urząd ds. Żywności i Leków w USA) orzekli, że spożywanie danego słodzika przy obecnych poziomach spożycia jest bezpieczne dla ludzi. 

Pomimo powyższych oświadczeń w 2014 roku van Eyk wykazał, że stosowanie słodzików tj. aspartam, acesulfam K, sukraloza, sacharyna, cykliminian sody może mieć wpływ na morfologię, proliferację i DNA komórek organizmu. Uważa, że komórki zawierające większą ilość sztucznych substancji słodzących są słabsze. Wobec tego częściej dochodzi do fragmentacji DNA, co może mieć początek nowotworzenia. Mimo wszystko potrzebne są dalsze obserwacje w tym kierunku. 

Z zagrożeń jakie mogą potencjalnie powodować sztuczne słodziki to ryzyko osteoporozy (wpływ kwasy fosforowego zawartego w napojach słodzonych słodzikami). Ponadto hipertriglicerydemia oraz potencjalne ryzyko cukrzycy typu 2 (nie udowodnione). 

Podsumowanie

Reasumując, zanim sięgniemy po słodziki, warto zapoznać się z ich zaletami i wadami. Sprawdzić także, czy są przeciwskazania, aby nie doprowadzić do pogorszenia swojego stanu zdrowia. Proponujemy również omówić tę kwestię z lekarzem lub dietetykiem.

Bibliografia:

  1. Kaisu Keskitalo, Antti Knaapila, Mikko Kallela and others; Sweet taste preferences are partly genetically determined: identification of a trait locus on chromosome 161,2,3, The American Journal of Clinical Nutrition 2007
  2. Jesse Hicks: The Pursuit of Sweet: A History of Saccharin; Chemical Heritage Magazine Spring 2010, Vol. 28, No. 1
  3. Gen Dent.2015 May-Jun;63(3):22-5.What every dentist should know about artificial sweeteners and their effects.Starr ZA Porter JA,Bashirelahi N
  4. Maksymiuk-Kłos A., Piątkiewicz P. Substancje słodzące – fakty i mity. Diabetologia po dyplomie. 2016 

 

Udostępnij na:
0 0 głosów
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarzy
Informacje zwrotne w tekście
Zobacz wszystkie komentarze
więcej wiedzy

Spodobał Ci się nasz artykuł?

Sprawdź jeden z kolejnych artykułów, które mogą Cię zainspirować i poszerzyć Twoją wiedzę.

Newsletter

Halo baza, tu nowości i promocje! Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco. Nie martw się! Nie będziemy spamować, wysyłamy tylko ważne informacje.