Wyjście na zewnątrz zimą może być wyzwaniem nawet dla najbardziej oddanych biegaczy. Posiadanie odpowiedniego ubioru może sprawić, że bieganie w chłodne dni będzie przyjemniejsze. Poza tym istotne będą również wybory żywieniowe. Zbilansowana, zimowa dieta odgrywa rolę we wspieraniu zdrowia układu odpornościowego i zmniejszaniu stanu zapalnego, co jest szczególnie ważne o tej porze roku. W tym artykule podzielimy się z Tobą pomysłami na odżywcze posiłki, które pomogą rozgrzać organizm od środka, dostarczyć energii potrzebnej do treningów i lepiej zregenerować się po zimowych biegach. Jednocześnie zoptymalizują układ odpornościowy i zwalczą stany zapalne.
Odżywianie dla biegaczy – podstawy
Niezależnie od temperatur panujących na zewnątrz, podstawowym budulcem diety biegacza są trzy makroskładniki – węglowodany, białko i tłuszcz.
Węglowodany
Niezbędne źródło energii, węglowodany są preferowanym paliwem dla naszych mózgów i pracujących mięśni, zwłaszcza podczas intensywnych i dłuższych biegów.
Białko
Najlepiej znane ze swojej roli w naprawie i odbudowie mięśni po wysiłku. Pomaga opanować głód i wspomaga metabolizm poprzez utrzymanie beztłuszczowej masy mięśniowej. Szczególnie, gdy jest spożywane w regularnych odstępach czasu w ciągu dnia. Odgrywa również kluczową rolę w odporności.
Tłuszcz
Oprócz tego, że posiłki są smaczniejsze i bardziej satysfakcjonujące, tłuszcz zawarty w diecie zapewnia prawidłowy poziom hormonów i zwiększa wchłanianie rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K, które z kolei biorą udział w odpowiedzi immunologicznej. Niektóre tłuszcze, zwane omega-3, są szczególnie znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych.
Co poza tym?
Biegacze również powinni pomyśleć o włączeniu do swojej diety pokarmów przeciwzapalnych, aby zwalczyć stres wywołany wysiłkiem fizycznym.
Niewątpliwie najlepszym sposobem na zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie jest spożywanie diety bogatej w kolorowe owoce i warzywa, orzechy, fasolę i produkty pełnoziarniste.
Polifenole znajdujące się w kawie, herbacie i ciemnej czekoladzie oraz ziołach i przyprawach, takich jak czosnek, imbir, cynamon i kurkuma, mogą oferować dodatkowe korzyści przeciwzapalne. Korzystne są również tłuszcze omega-3 znajdujące się w rybach, orzechach włoskich, chia i lnie, a także w ciemnozielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak i jarmuż.
Pomysły na rozgrzewające posiłki
Dieta biegacza powinna być zbilansowana i dostarczać odpowiednią ilość składników odżywczych, takich jak białka, węglowodany i tłuszcze. Staraj się unikać jedzenia ciężkostrawnych potraw przed treningiem, aby uniknąć problemów żołądkowych.
Oto kilka pomysłów na posiłki rozgrzewające, które mogą znaleźć się w diecie biegacza:
- Zupa krem z ziemniakami z czosnkiem konfitowanym i pełnoziarnistymi grzankami. Czosnek wykazuje działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, a także wzmacnia naturalną odporność organizmu.
- Owsianka bananowa z truskawkami i nutą cynamonu. Owsianka to wspaniałe źródło błonnika i węglowodanów złożonych, które zapewnią Ci energię na trening. Truskawki są bogate w witaminę C, która pomoże wzmocnić układ odpornościowy, a cynamon to przyprawa o właściwościach rozgrzewających.
- Chilli con carne. Pikantne potrawy, takie jak chilli, mogą pomóc Ci rozgrzać organizm. Chilli con carne jest również źródłem białka i węglowodanów złożonych, które zapewnią Ci energię na trening.
- Herbata imbirowa. Herbata imbirowa to doskonały napój rozgrzewający, który można przygotować w kilka minut. Imbir to przyprawa o właściwościach rozgrzewających, która pomaga również wzmocnić układ odpornościowy.
Jakie są Twoje ulubione rozgrzewające dania? Podziel się inspiracją w komentarzu.
Bibliografia:
- https://www.magazynbieganie.pl/9-dietetycznych-porad-dla-biegaczy-na-zime/
- https://blogrunnera.pl/dieta-biegacza-na-zime_pvuq.a#
- Jeff Galloway Nancy Clark, Optymalna dieta dla biegaczy, Warszawa 2015