-15% na wszystkie pakiety z kodem MGXDT15 ⛹️‍
Do końca promocji zostało:
Dni
H
Min
Sek

Numer kontaktowy:

Adres email:

Wegetariańskie wiosenne menu dla aktywnych

Wiosna to czas, gdy przyroda budzi się do życia, oferując bogactwo świeżych warzyw, ziół i owoców. Dla osób aktywnych, zdrowa dieta odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu energii i kondycji fizycznej. Z myślą o tych, którzy cenią sobie aktywny tryb życia oraz zdrowe odżywianie, przygotowaliśmy propozycję wiosennego wegetariańskiego menu, które dostarczy niezbędnych składników odżywczych i smakowych do utrzymania wysokiej formy fizycznej.

Wegetariańskie wiosenne menu – sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy!

I śniadanie 

Orzechowa owsianka z jabłkiem i malinami 

Składniki:
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego, sojowego)
  • 1 jabłko
  • garść świeżych malin
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka masła orzechowego 
Sposób przygotowania:
  1. W rondelku zagotuj mleko roślinne, dodaj płatki owsiane i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, aż płatki zmiękną.
  2. Pokrój jabłko w kostkę, a następnie dodaj do gotujących się płatków owsianych. Dodaj miód, nasiona chia, a także masło orzechowe. Dokładnie wymieszaj. 
  3. Po ugotowaniu, przełóż płatki do miseczki, a na wierzch dodaj świeże owoce. 

II śniadanie 

Zielony koktajl 

Składniki:
  • 2 szklanki świeżego szpinaku lub jarmużu
  • 1 kiwi (obrane i pokrojone w kawałki)
  • 1 banan (obrany)
  • sok z 1/2 limonki
  • ½ szklanki jogurtu sojowego
  • 1 szklanka wody 
Sposób przygotowania:
  1. Umieść wszystkie składniki w blenderze.
  2. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
  3. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody lub więcej soku z limonki.

Obiad 

Makaron z cieciorki z mozzarellą i pesto z bazylii  

Składniki (na 3 porcje):
  • 250g makaronu z ciecierzycy 
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cukinia, pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 średnia marchew, pokrojona w plasterki
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 opakowanie mozzarelli (kulki)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
Składniki na pesto z bazylii:
  • 2 szklanki świeżej bazylii
  • 1/4 szklanki orzechów piniowych (można zastąpić orzechami włoskimi lub migdałami)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
  1. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Odcedź, ale zachowaj około 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu.
  2. W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czosnek, a następnie smaż przez około 1 minutę, aż będzie pachnący.
  3. Dodaj pokrojoną cukinię, paprykę, a także marchewkę do rondla z czosnkiem. Smaż warzywa przez około 5-7 minut, aż staną się miękkie, ale jeszcze chrupiące.
  4. Dodaj pomidory krojone wraz z ich sokiem do warzyw w rondlu. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut, aby aromaty się połączyły.
  5. W międzyczasie przygotuj pesto: w blenderze lub moździerzu zmiel bazylię, orzechy piniowe, czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, parmezan oraz sól, a także pieprz do gładkiego pesto.
  6. Dodaj ugotowany makaron do warzyw w rondlu, a następnie wymieszaj, dodając trochę wody z gotowania makaronu, jeśli potrawa wydaje się zbyt sucha.
  7. Dodaj pesto z bazylii do makaronu i warzyw, dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  8. Podawaj danie na gorąco z dodatkiem kuleczek mozzarelli, posypane świeżą bazylią i parmezanem (opcjonalnie). Możesz również dodać odrobinę oliwy z oliwek na wierzchu.

Kolacja 

Sałatka z komosą ryżową i prażonymi migdałami 

Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 awokado
  • 1/2 szklanki prażonych migdałów (lub płatków migdałowych)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże zioła (np. natka pietruszki, kolendra) do dekoracji
Sposób przygotowania:
  1. W dużym naczyniu wymieszaj ugotowaną quinoę z sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek.
  2. Pokrój pomidora, ogórka, paprykę oraz awokado i jajka w kostkę i dodaj do komosy. 
  3. Dodaj prażone migdały oraz posiekane świeże zioła.
  4. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą, a także pieprzem do smaku.
  5. Sałatkę podawaj na talerzach, posypując ją dodatkowo świeżymi ziołami.

Podsumowanie

Te proste, a zarazem pełne smaku i wartości odżywczych przepisy na wiosenne wegetariańskie dania z pewnością umilą każdy dzień aktywnym osobom, dbającym o swoje zdrowie i kondycję 🙂 

Sprawdź, jak wygląda nasze wegetariańskie MENU

Udostępnij na:
0 0 głosów
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarzy
Informacje zwrotne w tekście
Zobacz wszystkie komentarze
więcej wiedzy

Spodobał Ci się nasz artykuł?

Sprawdź jeden z kolejnych artykułów, które mogą Cię zainspirować i poszerzyć Twoją wiedzę.

Newsletter

Halo baza, tu nowości i promocje! Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco. Nie martw się! Nie będziemy spamować, wysyłamy tylko ważne informacje.